Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 18:18 - За мръсната дума "политика" и апатията на младите
Автор: tomekki Категория: Политика   
Прочетен: 1268 Коментари: 0 Гласове:
2



Не може да крием, че за много хора думата "политика" е мръсна дума, защото само в тази й светлина са я видяли. Много млади хора не разбират, че държавата не е "лошият герой" и може да действа в техен  интерес, защото те са отписали думата "политика" от речника си. Знаят, че там някъде има законност, но не виждат как тя може да се създаде у нас. Това и като индианците, които не знаели какво е кораб и като видяли корабите на Колумб да приближават не виждали нищо, защото нямат понятие "кораб", което да си представят и да осъзнаят.

Другата причина за безразличието у много млади хора, което наблюдаваме по време на протестите, е тяхното неразбиране на ролята на политиката в техния живот. Повечето мислят, че да говориш на политическа тема е "тъпо,безсмислено и остаряло", именно защото не виждат ролята й в обществото. Именно затова много млади сега учат, следват висше, но не разбират, че дори да имат планове за чужбина, един ден ще се върнат в България и ще намерят една развалина.Да не говорим за тези, които смятат да останат, а не реагираха на днешните протести- подписали са си "смъртните присъди" още от сега. 

Да, много млади гледат работата си, правят планове за кариера сега / в което нмяа нищо лошо/, а не мислят за времето, в което те ще се окажат илюзия - резултат от едни мутренски управления. Те продължават да си живеят спокойно, като че ли това тях не ги засяга казват: "Политиката?! За каво да говорим- безсмислено е!" Именно това пораженческо, отчаяно поведение, тази апатия у хората, пречи да се развиваме и прогресираме в икономически и социален план. Не всичко е дискотеки, хора! Стига с този вечен петък, погледнете реално на случващото се!

После обвиняваме държавата, че не направила това и това - ами няма как да стане ако ние ясно и точно не й покажем, че греши. Ако категорично не заявим неудовлетворението си от едно сгрешено управление.

Докато на Запад всеки млад има мнение, всеки млад изказва позицията си по важни политически теми и се интересува от политическия живот на страната си, т.е. участва в него. Ето това е гражданско общество!

В България докато има хора, които гледат на политиката като нещо незначимо или мръсно,   нещата няма да вървят на добре, защото го няма корективът на властта. А една такава власт е осъдена да действа в собствените си грешки и мрежи и да се оплете в собствените си лъжи.

Но за съжаление ще бъде късно, когато младите осъзнаем значението на политиката в живота ни, когато разберем, че гадната и неприятна политика ни засяга директно, ако не за момента, то в бъдеще.

Това сега превръща народа ни като цяло в доста унила маса, в него се възвръщат нагласи и уклони към пасивност, обреченост, пораженчество, примирение!

 

Някога и нашето поколение, когато си направи равносметка за пропиления шанс - да внесе ред в разпадащата се държава, ще усети горчивината от неуспеха на студентските протести. Неуспехът за нормален живот, който, честно казано, не бе подкрепен от голяма част от народа или бе подкрепен само на думи и статистика. За съжаление ще е късно за промяна, ако сега оставим "кервана да си върви, а кучетата да си лаят".

Отделен е въпроса, че в България отдавна няма елит от интелектуалци, който да покаже на нас младите кое е грешно и кое правилно. Отдавна няма елит, който да ни подкрепи, когато изразяваме бурно мнението си. /Може би защото този буден елит беше унищожен в един друг педиод от историята ни/. В днешно време, за съжаление, нашият псевдо  елит е тотално чалгаризиран, с подменени функции и изяви. Това е истината- българският елит, в този му вид не подкрепи студентите, дори не поведе хората. Е да, имаше някакви писма и декларации от зад компютъра, но имаха ли те  резултат?  Събудиха ли мнозинството, което така или иначе не се интересува от подобен тип изказвания и едва ли има капацитета да ги разбере?  Например на 200 км от София, хората още вярват, че протестиращите са платени! Ами няма как и да е иначе, след като се информират от медии, които в дните на протести бяха глухи и пускаха турски сериали... Няма как да е друго след като им се предлагат на вниманието канали като ТВ7, Алфа ТВ + всички мутренски, изкривени по смисъл вестници на Пеевски ( „Уикенд”, „Шоу, „Всеки ден”,  „Телеграф”,  „Монитор”,  „Новинар” и др.). Е баба и дядо и много млади извън големите градове, нямат достъп до Интернет и наивно вярват на вяска власт. Те не могат сега да следят на живо стрийма на Иво Божков, които предаде на живо всеки протести и множество разлучни от медийните- мнения. Не могат и да четат чуждите медии, които взеха страна по повод протестите. Няма как този слой хора да бъде достигнат от по-различна информация от тази, сервирана им от продажните медии.  Именно заради това средно статистическия българин не протестира - той няма представа за реалното политическо ежедневие! И едва тогава, когато властта му бръкне в джоба и го притисне до стената да мизерува и гладува, той ще се сети, че може да изисква от държавата, може да изрази мнението си, което да послужи за коректив. А другия месец ще раздадат по 20-30 лева коледни добавки и ще се радват хората, ще си спечели властта още няколко месеца тишина и мир, но докога ли? Сигурно докато хората не получат зимните си сметки за ток и вода...          




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tomekki
Категория: Политика
Прочетен: 28590
Постинги: 5
Коментари: 11
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031