Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2013 23:16 - Поглед върху протеста днес
Автор: tomekki Категория: Политика   
Прочетен: 1789 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 19.11.2013 23:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
""Тези , които се отказват от основни свободи , за да си осигурят временна сигурност , не заслужават нито свобода , нито сигурност ." Бенджамин Франклин

Защо наричаме прехода фалшив?  Ето един прост пример за така наречената новосформирана опозиция след промените: 
  Илия Стоянов Минев (15 декември 1917 - 6 януари 2000) e български антикомунист и националист. Той е репресиран от комунистическата власт, като излежава общо 33 години в затвори и концлагери, с което се счита за политическия затворник с най-дълъг престой зад решетки в света, нареждайки се преди Нобеловия лауреат за мир Нелсън Мандела. Малко преди промените от 1989, през януари 1988 г., Минев става основател и първи председател на Независимото дружество за защита правата на човека. След 1989 година Илия Минев не е приет в сформираната официална опозиция и остава в изолация и забвение повече от 10 години. Умира на 6 януари 2000 година на 82 годишна възраст, в мизерия и самота, в старчески дом в Пазарджик. Погребан е в гробищата на гр. Септември. На гроба му е поставен достоен паметник.  
Нека говорим с широко сърце за случващото се в България от лятото до сега ! Да го кажем направо- в България няма гражданско общество, то е само една част от масата народ! Защо?  Лятото бяхме свидетели на едно голямо надигане на хората в София, да може би имаше 50-60 хиляди в някои дни, да беше голям брой за протест в България, но да си го кажем направо- това е напълно недостатъчно, за да бъдем коректив на властта! Трябва да разберем, че пасивната подкрепа на протеста всъщност е феномен, който е голяма традиция. Защо? Защото сме егоисти, не гледаме общото благо, а винаги се делим. Защото няма любов между хората, има цигани и българи, емитранти и местни, грозни и хубави,т.е. няма осъзнаване като единно общество.Това го доказахме и тази година, когато се поведохме по правителствените определения върху групи протестиращи, което пък накара същите да се отдръпнат от протеста. Днес резултата е, че през по-голяма част от седмицат има по 200-300 протестиращи, главно студенти, които с последни сили се опитват да събудят останалата част от полиса, да имат известен успех, но с нерешителните си действия от последните дни може за съжаление и тях да изгубят.
  Не разбирам и защо тази част, която активно протестира е толкова пасивна. Чии интереси обслужваме с подобен тип протест? Естествено, че тези на управляващиите, които успешно използват известната, стара и успешна  максима : "Разделяй и владей". Именно, защото няма съпротивление в протестите, няма и резултати. Е освен, че на 2 пъти до сега имаше неуспешни опити да се постигне съпротива, но изпуснахме вълната.
Трябва да се разбере от болшинството хора, че когато има полиция и маси, които са против началниците им, сиреч властта, няма как да няма насилие от тяхна страна! Това мирен протест е оксиморон, поне в България, за съжаление. Огромна, наивна илюзия е, че с подобен тип протести може да свалим едно авторитарно правителство, черпещо сили, власт, ресурси и идеи от една терористична епоха- именно тази след 1945. Да вземем пример как протестират в Испания, Гърция и Франция. Там като се протестира има безредици и отстояване на исканията до последно, а не като в  България разходки вечер и сутрин, ако може да не пречим на никого ще е най-добре, или пък да им изметем булеварда сред манифестацията- колко хубаво, прекрасно, интелигетнтно и културно! Май този протест стана в едно гордо афиширане на снобски ценности, ние не сме цигани, ние не сме скинари, ние не сме тъпи, грозни и други епитети, които бяха умело  прокарани именно от хората, срещу които е недоволството.
Друг проблем е, че този протест няма ясни лидери. Тълпата хора се нуждае от лидер, който да го наставлява и да го представлява легитимно, законово пред властта. Както бяха протестите през 90те, тук не говорим, че лидерите се оказаха изменници, а че тогава хората вярваха на някого и го следваха и се координираха, бяха едно цяло. Сега има множество мини протести, зрелищни спектакли по улиците и хора с неясна политическа позиция. Трябва да говорим честно: на тези протести, на които и аз продължавам да ходя, има политически и идеологически неориентирани хора, които протестират за някакви тяхни си възгледи. Примерно скоро чух от един протестиращ, че той е против Орешарски, защото не го харесвал естетически. Или пък други от протеста чух да хулят по студентите от Богословския факултет, наричайки ги  с какви ли не епитети, А същите млади богослови още от първия ден на студентските вълнения излязоха с ясна и категорична позиция за протест пред Парламента и ефективни общи действия.  Виждам във всичкото това една обърканост у протестиращите, една мъгла на хоризонта и една гадна критичност към другия- типично българска черта да се намерят кусурите на ближния и да сме разделени, защото егото ни е голямо. Тук идва въпросът на кого е този протест до момента? На псевдо интелигенцията, самопровъзгласила се за такава, защото реалната отсъства от ежедневието, или на младите, защото виждаме, че Ранобудните обичат сами да приканват протестиращи и да определят кога да се прибират в СУ и кога да се разграничават от тях, както направиха в нощта на 12ти ноември.
Друг проблем е, че явно в България хората имат още страх от властта, не осъзнават, че народа трябва да я контролира, а не обратното. Подават се на провокативните акции на полицията : проверки на лични карти, ходене по домовете на протестиращите, стари практики от една друга епоха и едно друго време. Явно е, че там където има мафия има мизерия, има и страх от по-голяма мизерия ако се опълчиш на иззедниците.  Истината е, че трябва да спрем да играем по свирката на правителството като се влияем от техните коментари за определени групи хора, които са за оставка и трябва да са до нас без ние да ги критикуваме ! Визирам футболните фенове, които са юмрука на народа. Нека погледнем на юг- в Турция двете най-противникови футболни фракции се обединиха срещу авторитарното управление на Ердоган, бяха там на площада ден и нощ, рамо до рамо с народа, защото и те са граждани, защото осъзнаха, че благото на народа е тяхно общо. За съжаление по стар български обичай в България наблюдаваме едно никъде срещано явление на разделение на протестиращите и с тъга може да видим как групи хора, с еднакви искания, правят мини протести, като че ли - всеки за себе си. За да има успех, обаче, нашето начинание трябва да спрем да бъдем егоисти и си подадем ръка! Властимащите точно това изролзват, знаят, че българите сме егоисти и се чувстваме едно цялов моменти на национална гордост, като успеха на националния отбор на Световното 1994, тогава всички хора бяха на улицат и заедно се радваха. За съжаление явно това ни е в характера- в моменти, когато се изисква да жертваме от нашето свободно и работно време ние се отказваме да бъдем единни.  Тези в Парламента мислите, че знаят какво е Университет ли? Те затова са и бездушни, защото не разбират окупацията на университетите както и интелигнетните спектакли!

  Защото ако искаме ще стане и ако сме заедно, а не едните да гледат, безучастно и без истинска съпротива, как бият другите! Иначе както каза Корнелия Нинова в едно интервю пред БНТ : “Кабинетът ще бъде устойчив. "
 



Гласувай:
3



1. demograph - Режеш като бръснач
20.11.2013 00:10
Прав си. Нямаме културата на гражданското общество. Имаме две групи население -овцебългари, които знаят, че всички средства за масова информация са собственост на мафията, която е завзела властта, но повтарят с някаква безумна тъпост внушенията на същата тази мафия; и разумни българи, които разбират всичко това, не се поддават на манипулациите и протестират, но не могат да преодолеят егото си за по 2 часа на ден за да излязат на улицата и смело да се опълчат на мафията. Те не могат да вдянат все още, че за да победиш такъв силен, обигран противник, следва да си по-умен и по-устойчив на манипулации. В битка като тази са необходими и тактика и стратегия. И водачи и комитети.
Мафията прилага разделяй и владей. Ако протестиращите прилагаха същата тактика следваше да приемат ГЕРБ като по-малкото зло и за съюзник срещу голямата триглава хидра. Отхвърлянето на ГЕРБ от протеста през лятото и сега от студентите бе умело подпъхната им тактическа грешка. Летните протести утихнаха не поради летните ваканции, а поради отхвърлянето на ГЕРБ. Студентския протест умря в момента, в който те отхвърлиха ГЕРБ. Точно в мига в който сториха това студентския бунт загина. Сега за утешение, ЛАМЯТА им подхвърля като фалшив съюзник, беззъбото КНСБ и таксиметрови шофьори /които са винаги зависими от МВР/. Най-големия страх на ламята бе обединение на протестиращите с ГЕРБ. Какви са ГЕРБ няма значение -врагът на моя враг е мой съюзник. Едно би било да опитомяваш или се биеш с едноглава ламя, друго-триглава, че и четириглава. Такова мислене липсва на гражданското ни общество. Липсва и рефлекс за защита от ДС и КГБ номерата. Наивни и себични протестиращи не могат да свалят и гащите на комшията, камо ли правителство и то на изпечени манипулатори. Дали някога ще се формира подобна култура на гражданите, се съмнявам. България навлиза във фаза етап на демографска агония и няма да има кой да създава тепърва гражданско общество. Циганите и турците могат да си направят такова след стотина години..Пука ми.
цитирай
2. tomekki - Така е
20.11.2013 00:54
Благодаря за подробното мнение и ясно позиция! Напълно те подкрепям, прав си, за съжаление ако утре нищо не стане, не изригне народа, няма кога в близко време да се съживи пак вълната на протеста. Утре е съдбовен ден, ще се види доколко на българина му пука, дали пак ще се разделят едните от другите и дали да очакваме Луканова/ Виденова зима...
цитирай
3. demograph - Ако узурпаторите не са изгубили съвсем разума си, няма да има луканова зима.
20.11.2013 15:05
Ако са заслепени от успешния си преврат и от беззъбата съпротива, ще тръгнат по следите на лигите си и ще се сринат сами. Да видим какво ще се случи.
За мен е по-важно дали в ЕС ще сработи някакъв инстинкт за самосъхранение и дали от там няма да дойде най-после някакъв сигнал за реална подкрепа срещу руско-мафиотската агресия срещу България, срещу ЕС. Ако такова нещо не се случи, ще означава, че старият евроегоизъм е надделял и ние сме продадени/предадени отново на мечката. За САЩ съм почти сигурен - те ни отстъпиха на Русия срещу нещо.
Макар и да изглежда непосилно за крехкото ни гражданско общество, една победа на морала постигната със собствени сили, би било равносилно на революция и би било началото на ново българско възраждане.
Нека си го помечтаем.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tomekki
Категория: Политика
Прочетен: 28592
Постинги: 5
Коментари: 11
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031